Ladislav Brslica | | Muži | Dorost | Žáci | Přípravka | Staří páni

Sezona pravděpodobně končí, šanci na dohrání má už asi jen mládež

Přestože ještě oficiální verdikt nepadl, šance na dohrání amatérských soutěží den ode dne klesá. Aby byl ročník uznán za regulérní, musí být odehráno alespoň 50% plánovaných zápasů, což znamená podzimní část soutěží. U soutěží mužů jsou navíc soutěže navzájem provázány díky postupům a sestupům, takže by nedohrání jakékoliv soutěže mělo přímý vliv na soutěž jinou.

Více v přiloženém článku serveru Fotbalunas.cz

Jednou ano, jednou ne, Jednou tak a pak zas onak. S amatérským a mlédežnickým fotbalem to je již dlouhé měsíce jako na houpačce. Chvíli tu byla reálná naděje na dohrání všech soutěží, ta nyní leží téměř v nedohlednu.

Reálnou naději na dohráni mají v tuto chvíli pouze soutěže mládežnické. Vláda nyní přišla s tzv. Balíčky, které mají nahradit PSA. A právě z nových balíčků vyplývá, že dohrání amatérských soutěží jednoduše není realizovatelné. Za přepdokladu rychlého poklesu nákazy by sezonu mohli dohrát alespoň junioři.

 

Již dříve se usneslo, že má-li mít amatérský fotbal alespoň teoretickou šanci, restart musí proběhnout nejpozději 15. května. „Pro mládež je to stále do 15.5. reálné. Dnes je incidence 177, v pondělí byla 200, takže to padá docela slušně a bude záležet nejvíce na tomhle,“ sdělil iSport.cz Antonín Plachý, vedoucí trenérsko-metodického úseku FAČR, který se podílí na jednání s vládou o rozvolnění sportu.

 

Dospělé amatérské kategorie už jsou ale de facto považovány za skončené, alespoň co se současné sezony týče. Na otázku možného restartu odpovídal Martin Drobný, nově zvolený předseda Plzeňského fotbalového svazu: „Určitě ne. Ve středu probíhala i pražská valná hromada, kde jsou lidé ke konkrétnímu dění blíž. Dušan Svoboda tam řekl, že soutěže nezačnou. Nemá to oficiálně, ale vzhledem k tomu, že se řeklo, že se bude rozvolňovat ve čtrnáctidenních cyklech a od pondělí se má rozvolnit akorát to, že z deseti metrů se můžou dvojice přiblížit na šest. Další rozvolnění připadá na 10. května, těžko můžeme 15. začít hrát,“ řekl pro iSport.

 

I teoretické dřívější umožnění tréninků, a třeba i možnost dvoutýdenní přípravy před znovuspuštěním, se zdá být utopická a rozhodně ne dostatečná. 

 

V současné chvíli je povolený trénink venku po dvojicích, na hřiště smí maximálně dvanáct osob a předepsané jsou desetimetrové rozestupy. Není nutné testování ani nošení roušek, nesmí se používat vnitřní prostory sportovišť, šatny, sprchy ani ostatní zázemí.

 

Vláda se chystá rozvolňovat život v Česku v šesti vlnách, jednotlivé balíčky představila ve čtvrtek podvečer na tiskové konferenci. Sport venku ve skupinách maximálně do 20 osob s vyloučením vnitřních prostor je až ve čtvrtém balíčku, teprve od pondělí se otvírá druhá část prvního balíku, který se týká především návratu dětí do škol. Ve druhém balíčku je sportování dětí a mládeže do dvaceti osob, což umožní alespoň skupinové tréninky.

 

Oficiální rozhodnutí vyřčeno nebylo, stále jsme pouze na poli spekulací, nicméně jen zázrak by v současné situaci dokázal amatérský fotbal zachránit.

 

Půjde tak již o druhou nedohranou sezonu po sobě. Jak to ovlivní samotné kluby, jejich členskou základnu a kolik týmů to vůbec přežije, na to si budeme muset počkat. Nyní nezbývá než doufat, že nebude až tak zle.

 

Abychom však jobovku zakončili alespoň trochu optimisticky, a také trochu z nostalgie, naleznete v přiložené galerii to vůbec nejlepší z tuzemského amatérského fotbalu, což je pro něj zároveň tak typické. 

Facebook

Aktuální články

Muži vyráží na horkou půdu do Slavičína, kde o další body zabojují na Velký pátek

Ani o Velikonočním víkendu nebudeme ochuzeni o fotbalová utkání, i když tentokrát budeme muset za všemi našimi týmy vyrazit na hřiště...

Dorost má za sebou úspěšný start do jarní části, když doma přestřílel Rožnov

První zápas jarní části letošního ročníku KP dopadl pro baťovské mladíky dobře i díky hattricku Vojty Krkošky a dvougólovému Liboru...

Muži ztratili tříbrankový náskok a s Novými Sady berou pouze bod

Skvěle rozehranou partii naši muži nedokázali dovést k vítěznému konci a za remízu 3:3 nakonec berou pouze bod. Když v 55.minutě Jirka...

Fotbal Partner