Ladislav Brslica | | Muži | Dorost | Žáci | Přípravka | Staří páni

Zápis SKB v Knize rekordů zůstane nepřekonán, od příští sezóny bez penalt

Po sedmi letech končí v nižších krajských soutěžích na Zlínsku disciplína, která zejména pro fanoušky byla velmi atraktivní, pro řadu fotbalistů se ale stala noční můrou.

Řeč není o ničem jiném, než o penaltových rozstřelech. Tedy tehdy, pokud utkání v řádné hrací době skončí remízou a právě „desítky“ mají rozhodnout o vítězi a majiteli druhého prémiového bodu.
„Někdy to ale bylo nespravedlivé a občas se s tím i kalkulovalo, kšeftovalo,“ sílily v posledních sezonách hlasy z klubů!
Snad i proto Výkonný výbor Zlínského KFS se na svém posledním zasedání rozhodl ve všech svých soutěžích vrátit ke klasickému modelu a utkání a od nového soutěžního ročníku již duely nebudou muset mít za každou cenu svého vítěze. V případě remízy se již nebudou kopat penalty, přesněji série pěti pokusů z desítky.
„Hlavním důvodem je vedle klesajícího zájmu v této herní činnosti pokračovat především komplikace pro rozhodčí, kterých je nedostatek. V případě prodloužení remízového zápasu o penaltový rozstřel to komplikuje přesun sudích k dalším utkáním.
Už se několikrát totiž stalo, že rozhodovala až nějaká dvacátá série a duel se protáhl o několik desítek minut. A ty pak rozhodčím chyběly. Zvláště, když přejezdy především v kraji jsou velké,“ vysvětlil předseda komise rozhodčích a člen VV Zlínského KFS Stanislav Volek.
„Už když se penalty do mužských soutěží zaváděly, bylo to pro všechny především zpestření,“ poznamenal.
Vedení krajské kopané žádnou speciální anketu napříč nepřichystalo, ale dlouhodobě sbíralo názory klubů. Jejich zájem přitom měl sestupnou tendenci. „Při rozhodování jsme přihlédli na apel rozhodčích, kteří se několikrát kvůli penaltám dostali ne vlastní vinou do časového stresu, hlavně na podzim a brzy na jaře. Pro fanouška je rozstřel trochu atraktivnější, ale při výsledku 0:0 nebo 1:1 to již příliš nevyřeší,“ vnímá předseda STK Zlínského KFS Stanislav Travenec.
„Uvidíme, co na to řeknou kluby, ale opravdu již sílily hlasy, že je nechtějí kopat,“ dodal svůj postřeh šéf STK.
Po vzoru kraje rozhodlo také vedení OFS Kroměříž.
„Stejně jako před sedmi lety, i nyní jsme dali na doporučení a rozhodnutí kraje. I u nás je hlavním důvodem zrušení komplikace práce sudích, hlavně při přejezdech,“ potvrdil šéf předseda OFS Libor Kopčil.
„U mládeže jsme ale penalty zachovali, kvůli jiným většinou dopoledních časů nám situaci nekomplikují.
Ve Zlínském okrese podle všeho také k podobnému kroku sáhnou, ale rozhodnuto ještě není.
„Celou situací se budeme zaobírat na nejbližším výkonném výboru, kde také rozhodneme,“ řekl předseda fotbalu na Zlínsku Pavel Brímus.
Podle všeho se k rozhodnutí kraje přidají také na Vsetínsku. Zde však definitivní rozhodnutí teprve padne na základě ankety, která budou součástí přihlášek klubů do soutěží.
„V posledních letech vždy vítězila varianta kopat penalty v případě remízy. Každý rok ale těchto příznivců ubývalo. Uvidíme, jak anketa dopadne jak směrem k mužům, tak i mládeži. Zde bych si totiž i kvůli pilování této herní dovednosti, ke které se hned tak každý mladý hráč nedostane, byl pro zachování. Ale jak jsme říkal, rozhodnou kluby, názor většiny,“ dodal rozhodně šéf OFS Stanislav Volek.
Jediným okresem, kterého se rozhodnutí netýká, je Uherské Hradiště. Zde jako jediní v kraji na tuto novinku před sedmi lety nepřistoupili a celou dobu hrají i na remízy.
„Už tehdy jsme měli málo rozhodčích a věděli, že toto řešení je trochu problémové,“ poznamenal předseda OFS na Slovácku František Miko.

Facebook

Aktuální články

Muži vyráží na horkou půdu do Slavičína, kde o další body zabojují na Velký pátek

Ani o Velikonočním víkendu nebudeme ochuzeni o fotbalová utkání, i když tentokrát budeme muset za všemi našimi týmy vyrazit na hřiště...

Dorost má za sebou úspěšný start do jarní části, když doma přestřílel Rožnov

První zápas jarní části letošního ročníku KP dopadl pro baťovské mladíky dobře i díky hattricku Vojty Krkošky a dvougólovému Liboru...

Muži ztratili tříbrankový náskok a s Novými Sady berou pouze bod

Skvěle rozehranou partii naši muži nedokázali dovést k vítěznému konci a za remízu 3:3 nakonec berou pouze bod. Když v 55.minutě Jirka...

Fotbal Partner